Zadaj Pytanie
Za darmo i bez rejestracji!
Albumina surowicy bydlecej u 2 latki
Dzień dobry,
reakcje alergiczne pojawiają się po spożyciu surowego mleka, produktów pochodzenia mlecznego (jogurt, kefir, maślanka, śmietana, masło, sery) i po zjedzeniu potraw zawierających surową wołowinę, dlatego należy tych produktów unikać. Białko to jest inaktywowane w procesie pasteryzacji i gotowania. jednakże najlepiej skonsultować się z alergologiem i dietetykiem. Pasteryzowane mleko i mleko UHT, a także gotowana wołowina nie powinny powodować reakcji alergicznych. Warto czytać etykiety i zwracać uwagę, czy zawierają białka mleka i z jakiego mleka się je wyrabia. Niemniej zachęcam do skonsultowania się z alergologiem bądź dietetykiem.
Droga Pani,
Dieta eliminacyjna powinna wykluczyc więc mleko, jak równeż wszystkie produkty z niego otrzymywane, jak na przykład: jogurty, kefiry, maślanki, śmietany, śmietanki, masło. Poza tym szczególną uwagę należy skierować na produkty przetworzone, wieloskładnikowe, gdyż produkty uzyskiwane z mleka są popularnym dodatkiem do żywności (np. białka serwatkowe, białka mleka, mleko w proszku). Nie należy także spożywać wołowiny, cielęciny. Niewskazane jest równiez spożywanie mlek pochodzących od innych zwierząt kopytnych (np. kozy, owce) ze względu na reakcje krzyżowe.
Warto pamiętać iż BSA, jest białkiem wrażliwym na działanie wysokiej temperatury. Pod wpływem ogrzewania (do około 200 stopni) traci zdolności alergizujące.