Zadaj Pytanie
Za darmo i bez rejestracji!

Nie przyswajam żelaza

1 Odpowiedźi 677 Wyświetleń 2018-05-31 20:41:58 Forum Gastrologiczne
Witam, Dwa tygodnie temu miałem poddać się operacji usunięcia ślinianki podżuchwowej(kamica) tuż przed operacją okazało się że mam bardzo niski poziom hemoglobiny( 7 ). Zaskoczyło to zarówno mnie jak i lekarzy ponieważ na codzień czuję się dobrze. Nie odczuwam bólów, nie widzę śladów krwawienia Pracuję fizycznie, ćwiczę, jeżdżę na rowerze...dopiero przy bardzo intensywnym wysiłku fizycznym łapię zadyszkę np bieg.W zaistniałej sytuacji operacja została odwołana. Zostałem przepisany na oddział chorób wewnętrznych.Poddano mnie szeregowi badań(morfologia krwi gastroskopia kolonoskopia krzywa żelazowa-płaska). Okazało się że nie przyswajam żelaza ale na podstawie powyższych badań nie stwierdzono DLACZEGO NIE PRZYSWAJAM ŻELAZA???Badania układu pokarmowego wyszły dobrze. Dopiero po dożylnym podaniu żelaza, hemoglobina podskoczyła do 8,5. Zostałem wypisany ze szpitala, otrzymałem skierowanie do poradni gastroenterologicznej i ponowne skierowanie na przyjęcie do szpitala za 3 tygodnie na podanie dożylnie żelaza przez 3 do 5 dni. Moje pytanie brzmi co mogę dalej zrobić? jakim badaniom się poddać? do kogo się zwrócić aby dowiedzieć się DLACZEGO MÓJ ORGANIZM NIE PRZYSWAJA ŻELAZA??? Czuję się nadal bardzo dobrze. Uprzejmię proszę o pomoc. Dziękuję. Maciek 34 lata

dr Robert
5 Lata Temu

Przyczyny złego wchłaniania żelaza mogą być różne, związane z fizjologią organizmu, ale także ze sposobem odżywiania się.  Fizyczną przyczyną złego wchłaniania może być uszkodzenie bądź wadliwe działanie kosmków jelitowych, uszkodzona śluzówka, albo po prostu zbyt mała ilość dobrych bakterii jelitowych . Jeśli chodzi o dietę, to zakładając, że spożywasz odpowiednie ilości produktów żywnościowych bogatych w żelazo, a pomimo tego masz za mało żelaza, wina może być w nieprawidłowej dzieci ubogiej w witaminę C.  Potrzebne są także w diecie witaminy B6, B12 i kwas foliowy.  Zatem należy jeść więcej warzyw ( zwłaszcza zielonych liściastych oraz buraków) i owoców (fruktoza także wspomaga wchłanianie żelaza) oraz czerwonego mięsa . 

http://[censored].poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-krwionosny/anemia-jak-poprawic-zle-wchlanianie-zelaza_39674.html

loading...